Kajian Pengambilan Vit C Terhadap Pesakit Covid-19 | Shima Azuan

Assalammualaikum semua, Kak Ma doakan pembaca semua dirahmati dan diredhai Allah selalu, inshAllah. Terima kasih kerana sudi singgah di blog Kak Ma dan Kak Ma sentiasa doakan segala sokongan dibalas dengan kebaikan dunia akhirat, amin.

Hari ni Kak Ma nak kongsi sedikit tentang sebuah kajian yang telah dijalankan ke atas pesakit covid-19. Kak Ma terpanggil untuk mencoretkan sedikit info sebab Kak Ma rasa telah menjadi tanggungjawab Kak Ma untuk sebarkan info yang baik sebagai panduan semua pembaca.

Umum sedia maklum, sehingga kini kita masih belum menemui ubat atau vaksin untuk mencegah wabak covid-19 yang semakin mengganas dalam negara. Namun, berdasarkan sebuah kajian yang telah dijalankan oleh pihak hospital kerajaan dan swasta, terdapat alternatif lain yang boleh digunapakai bagi mencegah virus covid-19 iaitu dengan penggunaan dos tinggi Vit C.

Jom Kak Ma cerita sikit tentang kajian ini. Selamat menambah ilmu yaaa.

Menurut kajian tersebut, 14% pesakit covid-19 mengalami masalah Acute Lung Injury dan Acute Respiratory Distress Syndrome. Ia dicetuskan oleh Cytokine Storm yang menyebabkan tekanan oksidatif yang berlebihan yang sekaligus mengakibatkan kerosakan tisu paru-paru yang teruk.

Aishhh scary kan! Ya Allah, sambil menulis ni terbayang video-video pesakit covid-19 yang Kak Ma tengok dekat facebook. Sama-sama kita doakan mereka ya, amin.


Ok back to the topic. Dalam kajian ini, ujian dijalankan ke atas dua kumpulan umur berbeza pesakit yang dijangkiti covid-19. Kedua-dua kumpulan telah diberikan ubat-ubatan biasa, tetapi kumpulan yang pertama dibekalkan sekali dengan Vit C.

Ha boleh faham kan kalau tengok gambar dekat atas ? Ok jom kita baca pulak hasil dari kajian ni.

Kesimpulan dari kajian ini mendapati, kumpulan pesakit yang diberikan vitamin c mempunyai kadar kematian yang lebih rendah dan kadar penyembuhan yang lebih tinggi berbanding dengan mereka di dalam kumpulan yang tidak diberikan Vit C.

Jom teliti angka dibawah :

  • 57% keluar discaj dengan kesihatan yang baik
  • 9 hari lebih awal dapat discaj dari hospital
  • 5.6 hari lebih cepat berjaya bebas extubation
  • 7.6 hari lebih cepat bebas dari alat sokongan pernafasan

Nak nampak lebih jelas, boleh rujuk table ni ok,


Nutrisi Vit C ini dikatakan membantu kerana ianya :

  1. Melindungi tisu daripada kerosakan oksidatif dan kegagalan fungsi organ badan
  2. Menghalang keradangan berlebihan dan menangguh tindak balas hiperinflamasi akut
  3. Membantu pemulihan sel paru-paru dan meningkatkan fungsi paru-paru dengan baik

Kalau korang nak baca dan teliti kajian penuh, Kak Ma dah sertakan sekali dekat bawah ni ya.

Alhamdulillah, walaupun Vit C ni bukanlah ubat kepada virus covid-19, tapi jika ini alternatif terbaik, Kak Ma nak ajak korang semua untuk amalkan pengambilan Vit C dari sekarang.

Kak Ma sendiri sebenarnya memang dah consume dan ada brand vit c sendiri yang Kak Ma dah amalkan selama 8 tahun, syukur alhamdulillah, ternyata banyak membantu Kak Ma dan keluarga meningkatkan tahap kesihatan masing-masing.

Untuk pembaca yang tengah mencari Vit C terbaik, Kak Ma sarankan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang segar, selain mendapatkan sumber Vit C semulajadi daripada Sustained Released Vit C Shaklee. Haa ni lah brand yang Kak Ma dan guna dan amalkan sendiri selama 8 tahun tu.

Boleh dapatkan terus daripada Kak Ma tau. Jangan lupa hadiahkan buat mak ayah di kampung juga ya. Sama-sama kita bina kesihatan tubuh badan agar tubuh kita lebih kuat melawan virus berbahaya ini. Stay safe guys, kita jaga kita, Malaysia boleh menang, inshAllah aminnnn, takbirrrr Allahuakbar!

Hubungi Kak Ma disini,

0136905053

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *