Cara Mudah Nak Detox Badan

5 Cara Mudah Nak Detox Badan | Shima Azuan

Assalammualaikum buat pembaca budiman. Sebelum ini Kak Ma dah terangkan banyak perkara yang melibatkan detox. Kak Ma harap semua pembaca jelas dan cukup faham kenapa rutin detox ini sangat penting untuk dilakukan. Hari ini Kak Ma nak terangkan pula tentang cara mudah nak detox badan. 

Membuang toksin dari tubuh badan wajar dilakukan untuk kesihatan optimum berpanjangan. Gaya hidup, persekitaran serta tabiat yang buruk menyebabkan pengumpulan toksin dan racun yang banyak dalma badan sekaligus mengancam kesihatan kita.

Siapa kata nak detox ni susah,payah, leceh? Ishh belum belajar belum tahu tau. Mari Kak Ma ajar 5 cara mudah nak detox badan.

  1. Minum air putih, kurangkan gula putih

Air putih atau masak boleh membantu menyingkirkan toksin dari tubuh melalui peluh dan air kencing. Cuba amalkan minum air putih lapan gelas sehari dan amalkan minum empat gelas setiap kali selepas anda bangun dari tidur. Gula putih memainkan peranan besar sebagai salah satu makana yang dapat meracuni tubuh kita.

  1. Senaman

Senaman kardio contohnya berjalan kaki, berlari dan berbasikal boleh membuatkan anda berpeluh secara semulajadi. Dengan cara berpeluh, longgokan racun pada tubuh serta kulit dapat dikeluarkan dengan baik.

  1. Secawan teh setiap hari

Ternyata teh merupakan salah satu minuman yang memiliii kandungan antioksidan yang cukup tinggi. Antioksidan dalam teh berupaya menghalang serta mencegah pengumpulan radikal bebas yang masuk ke tubuh melalui udara yang kita sebut.

  1. Makan makanan berserat

Untuk menyah racun secara semulajadi dari dalam tubuh badan, banyakkan pengambilan makanan berserat. Ia akan membantu membersihkan sistem dan menghilangkan zat kimia berbahaya atau yang tidak diperlukan oleh tubuh badan. Antara contoh makanan yang kaya dengan serat adalah buah-buahan sayuran hijau dan gandum.

  1. Pengambilan supplement yang selamat

Tidak dinafikan, lambakan supplement detox telah tersedia dipasaran. Namun, kita perlulah bijak memilih supplement yang selamat, sihat dan dijamin berkesan. Pastikan anda kaji terlebih dahulu, sebelum membeli dan menggunakannya sendiri. Ternyata, dengan adanya supplement yang sihat dan selamat ini, memudahkan proses detox kita lebih-lebih lagi dengan kesibukan masa yang ada.

Terdapat banyak lagi cara detox sebenarnya. Anda boleh pilih mengikut kesesuaian jadual harian, keperluan dan juga bajet. Untuk Kak Ma sendiri, Kak M lebih suka amalkan minum air kosong, kardio dan juga supplement yang sihat. Melalui pengambilan supplement tersebut, Kak Ma cuma mengeluarkan anggaran satu ringgit sahaja sehari tanpa perlu bersusah payah membeli bahan detox dan mengambil masa lama untuk hasilkan minuman detox sendiri. Apapun bergantung pada keselesaan masing-masing ya.

Nak tahu cara Kak Ma detoxdengan hanya satu ringgit sahaja sehari? Hubungi Kak Ma je ok nakdibantu

Kak Ma-Coach Kurus Online Je

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *